V tebi je moč
28/06/2017  |   Zvezdanina modrost  |   0

Draga Zvezdana!
Sem mlad fant, lahko bi bil tvoj sin ! Mi je smešno, ker ti pišem, moji frendi bi popadali dol, če bi vedeli. Spomnim se dogodka, mama je sedela za mizo, v roki sem držal listek s vprašanji za očeta. Zakaj ima drugo žensko in zakaj se laže . Zakaj nas nima rad ? Star sem bil 9 let. Očeta sem se bal, parkrat me je premlatil, ko se mu je snelo, se ni znal obvladat. Tresel sem se kot šiba na vodi in , ko sem ga spraševal, sem mislil , da bom umrl od strahu. Oče me je gledal v oči in blefiral, lagal, da si vse skupaj zmišljujemo, jaz pa sem vedel, saj sem bil zraven…od takrat naprej sem jezen. Takrat sem izgubil očeta in počasi še mamo, saj je še do danes z njim in mu vse odpušča. Gabita se mi.  Jaz pa sem končal osnovno šolo, se potikal po srednjih šolah, kadil travo, se drogiral še drugače, nobene šole končal…starima dvema sem pokradel vso zlato, vse kar se je dalo, delam občasno, vmes sem dobil še sina, s punco sva se razšla…moje življenje je kaos, razbijam se po žurih, malo sem doma, malo okrog, jezen sem, jezen…v bistvu sem dober človek, pa noben tega ne vidi in najrajši bi se obesil ! Kaj misliš ti ? Gregor

Zvezdanin nasvet

Dragi Gregor !
Tvoj stavek, da nihče ne vidi, da si dober človek, je tipičen ! Boleč in govori predvsem o tvoji samopodobi. Zakaj morajo drugi videti, da si fajn in dober ? Kaj pa narediš za to, da bi te videli takšnega ?

VSAK človek je dober in fajn in grd in lep in ” težek” in poln ljubezni. Vsak izmed nas v sebi nosi grdo in lepo in samo naša odločitev je, kaj bomo od tega, kar sem naštela, živeli, dali na prvo mesto ! To, da sebe tako sovražiš, da se ” razbijaš”, da bi se najraje ” obesil”, to kažé, da si vse negativno obrnil proti samemu sebi, to vidimo mi vsi, ki smo zunaj tvojega kaosa ! Si pripravljen na resnico ? Očitno ti veliko pomeni, glede na to, da opisuješ trenutke laži, ko se je sesul tvoj svet ?

Resnica je ta, da se greš žrtev, dragi moj !

Dobro se počutiš, ko s prstom kažeš na krivce , ki so vplivali na tvoje življenje in ga spremenili v pekel . Na starše, na šolski sistem, na bivšo – mamo tvojega otroka, na držávni sistem, na tvoje nepoštene delodajalce…zberi se, sprejmi odgovornost ! Imaš sina, ki potrebuje dobrega in odgovornega očeta, boljšega, kot si ga imel ti !

Zberi, poišči si službo, garaj , naredi si načrt, kaj bi rad v življenju dosegel, delaj majhne, drobne korake, fokusiraj se na dobre stvari, ki si jih v življenju naredil in se pohvali, vsakokrat , ko ti uspe ! Vedi, da vsak spodrsljaj iz tvoje avtoceste , ki si jo boš narisal, pomeni dva koraka nazaj in vsakokrat, ko se boš počutil, da je življenje do tebe krivično, živis v žrtvi, ki je odraz tvoje duhovne lenobe in šibkosti ! Najbolj lenobe ! Imas roke, imaš noge, bistro glavo, doma te še vedno ” prenašajo”, torej imaš streho nad glavo, nisi lačen…

Vem, poznam take situacije, besede, besede, obljube, obljube, voz pa gre dalje in ti na njem sediš brezglavo, neodgovorno in premišljuješ o smrti, da strašis okrog sebe nic krive, da bi se počutili krivo…

Mislim, da je pomembno , da si poiščeš pomoč . Melita Kuhar , psihologinja, je dober naslov za takšne primere ! Zna delati z mladimi in vsem nam naliti čistega vina. Razume in vidi izhod ! Svetujem ti resno, da se obrneš nanjo ali jo vsaj vprašaš za nasvet !

Kar se tiče tvojih staršev, izgleda, da sta tudi onadva izgubljena v vesolju in to, kar si moral živeti v svoji ” ljubeči” družini je nedopustno. A tako je bilo in bo. Mirno jima lahko odpustiš, dovolj si močan in mlad, da ne kuhas zamere in jeze, drugace pač nista zmogla ! Tako, kot zdaj ti. Lahko pa jima pokažeš, če zeliš, da se da drugače. Očitno te tudi nista znala ( mogoče zaradi slabe vesti ) krotiti, dejstvo, da si jima kradel in, da te še vedno tolerirata, kljub vsemu kaže, da te imata rada in, da te nočeta ( ali ne zmoreta ) pognati čisto na rob, kjer se boš moral odločiti ! Če slučajno grozis s samomorom njima, potem si res nepošten in na dnu človeškega dostojanstva !

Meni zveniš brihtno ! Celo malce manipulativno ! Fant, zberi se ! Nisi sam na svetu, nisi edini nesrečen, nisi edini, ki se mu vse podira, imaš pa 25 let in neskončno moč v sebi, da iz sebe narediš karkoli hočeš ! Ali se sploh zavedaš kakšna moč je to ? Moč bogov ! Je v tebi noter !

V vsakem izmed nas !

Zvezdana

Comments are closed.