O Zvezdani

O Zvezdani Mlakar

Slovenska gledališka in filmska igralka se je rodila 5. maja 1958 na Ptuju. Na gledaliških deskah se je počutila domače že v osnovni šoli, v času srednješolskega izobraževanja pa je že sodelovala v Gledališču III na Ptuju. Šolanje je nadaljevala na AGRFT v Ljubljani, na oddelku za igro in umetniško besedo. Leta 1981 je absolvirala z vlogo Alvingove v Ibsenovih Strahovih, v letniku profesorjev Franceta Jamnika in Zvoneta Šedlbauerja.

Do leta 1987, ko se je zaposlila v ljubljanski Drami, je igrala v različnih gledališčih, predvsem pa v nekaj slovenskih filmih in 1978 postala igralka leta za vlogo Suzane v Štigličevem filmu Praznovanje pomladi.

V SNG Drami Ljubljana je sodelovala z različnimi režiserji in v različnih žanrih oblikovala zelo raznolike ženske like. Skoraj nikoli naivnih zapeljivk, njeni liki so bili trdni, boreči se, celo napadalni. Nase je opozorila tudi s preciznim, doslednim, občasno cinično začinjenim humorjem, ki ga je vnesla v mnoge ženske like, ki jih je oblikovala.

Leta 1997 je prejela Borštnikovo nagrado za vlogo Ane v Metuljevem plesu Drage Potočnjak, leto kasneje pa Nagrado Sklada Staneta Severja za vlogo Ruth v Pinterjevi igri V prah se povrneš.

Ustvarjanje v ljubljanski Drami je zanjo le del njene poti, saj se odloča za gostovanja tudi izven matične hiše ( Drama SNG Maribor, SLG Celje,SNG Nova Gorica, MGL Ptuj, Glej, ŠKUC, Goml, Špas teater, avtorski projekti…), predvsem pa je redna gostja na slovenskem filmu in na televiziji ( Žuža v Naši krajevni skupnosti, Ana Jazbec iz nadaljevanke Pod eno streho, otroške pravljice Zlati prah …)

Zadnje čase se je uveljavila tudi kot voditeljica tv oddaje ZVEZDANA, kjer z avtorskim pristopom odstira prepovedane teme in področja našega življenja.

Kje delam

GLEDALIŠČE
TELEVIZIJA
JAVNE PREDSTAVITVE
SHOW PROGRAM